Fire-på-rad Spilleregler

"Fire på rad" er et meget populært spill der to personer spiller mot hverandre. Reglene er enkle og lette å lære, og spillet er både spennende og underholdende.

Spillet likner på vanlig Bondesjakk, men er noe mer avansert. Fire-på-rad kommer i mange størrelser - alt fra små reisevennlige varianter og helt opp til gigantstørrelsen 120*100cm til utendørsbruk på plenen eller terrassen.

 

Spilleregler Fire-på-rad

Hensikten med spillet er å være den første til å få fire brikker på rad vannrett, loddrett eller diagonalt.

Det spilles i et vertikalt, firkantet brett med 7 x 6 ruter.

Fire på rad begynner med tomt brett. De to motstanderne velger hver sin farge, og trekker lodd eller blir enige om hvem som begynner den første omgangen. Hvis de samme spillerne fortsetter å spille flere omganger, bytter man på å legge inn første brikke. Spillerne legger inn en brikke fra toppen av søylene etter tur. Brikkene bygger seg oppå hverandre fra nederste rekke, og spillerne velger fritt hvilken søyle de vil legge brikkene sine i, ut fra hvilken taktikk de til enhver tid velger. Det gjelder å bygge en rad med fire brikker etter hverandre, samtidig som man hindrer motstanderen i å få lagt fire brikker på rad ved å sperre med egne brikker.

Den av spillerne som først lykkes i å plassere fire av sine brikker på rad, har vunnet omgangen. Det er vanlig å spille til best av tre eller fem omganger.

Hvis alle brikkene er lagt inn på brettet uten at noen av spillerne har klart å få fire brikker på rad, er omgangen uavgjort.

Variasjonsmulighetene er nesten uendelige. I 1988 ble det matematisk beregnet at det er mulig å plassere brikkene i mer enn 4,5 billioner forskjellige varianter, så det skulle holde for de fleste...

 

Lykke til med morsom underholdning!

 Du kan laste ned spillereglene her