Hvordan spille Croquet? En innføring i krokket-reglene:

Krokket (eng. croquet) er det perfekte spillet på fine sommerdager. Du får beveget deg uten at det er altfor krevende, og det passer for alle aldre. Spillet krever både fysiske og mentale ferdigheter, og det går fint å sosialisere samtidig som man spiller – om ikke konkurranseinstinktet tar over!


Krokket kan spilles på forskjellige måter. Det spilles turneringer på internasjonalt nivå, både individuelt og i lag, men det vanligste er å spille krokket som et hyggelig sosialt spill i egen hage. Dette innlegget dreier seg om det siste, nemlig om å ha det hyggelig, med de offisielle reglene for hagekrokket fra the World Croquet Federation og Golf Croquet.

Hagekrokket (Garden Croquet) er en forenklet versjon av Association Croquet, som er konkurranseversjonen. Du får ekstra slag ved å treffe en annen kule, eller ved å passere en bøyle. Dette gir mange taktiske muligheter og forskjellige typer slag.

Golf krokket er en enklere form av spillet, men krever likevel mange ferdigheter. Det er en spesielt egnet versjon når dere har begrenset med tid, siden det vanligvis går en del raskere å spille. Dessuten er reglene og taktikken noe enklere.

 

Banen

Siden krokket dreier seg om å slå kuler gjennom en rekke bøyler som sammen danner banen, kan man ha en hyggelig spilleomgang på nær sagt hvilken som helst gressplen ved å tilpasse seg det tilgjengelige arealet. Du trenger ikke en plen av “golfgreen”-standard, de fleste vil være fornøyd med en vanlig norsk hageflekk. Når dét er sagt, så vil nok en jevn plen med kortklippet gress gi færre frustrasjoner enn tilfeldige humper og bumper.

Du må gjerne plassere bøylene der du vil, men den vanlige oppstillingen ser du i illustrasjonen. Det er også denne som brukes i konkurranser. Har du hindringer i banen, går også det fint. Står det et tre midt på banen din, så lager du bare en lokal regel. Er det f.eks. lov å treffe treet? Eller mister du i så fall turen din? Ønsker du å spille litt mer seriøst, anbefaler vi en jevn, kortklippet og rektangulær bane med målene 17.5*14 meter, uten hindringer. Du må gjerne spille på et mindre areal, men vi anbefaler å ha forholdstallet lengde / bredde lik 5 : 4.

 

Hagekrokket (Garden Croquet)

Hagekrokket spilles av to lag, eller evt. av bare to spillere, mot hverandre. Det ene laget har sort og blå kule, den andre rød og gul. Spillet går ut på å sende kulene rundt plenen ved å slå dem med klubben, og få et poeng for hver gang man passerer gjennom en bøyle i riktig rekkefølge og retning. Til sist skal man slå kulen slik at den treffer pinnen (og får da et pinnepo- eng).

Det laget som først scorer seks bøylepoeng og avslutter med ett pinnepoeng med hver kule (altså 14 poeng til sammen) har vunnet. Se figur for plassering og rekkefølge for bøyler og pinner.

Fargede klyper blir plassert på bøylene for å minne spillerne og et eventuelt publikum om hvilken bøyle en kule skal gjennom. Man kan være bare en spiller (single) på hver side, eller to spillere (double). Reglene er de samme uavhengig av antall spillere.

Spillerne slår etter tur, en om gangen. Hver spiller (striker) begynner sin tur med ett slag. Hvis han/hun ikke oppnår ekstraslag, avsluttes turen etter dette ene slaget, og motstanderen overtar.

Ekstraslag

Du kan få ekstra slag på to måter:
1. ved å passere en bøyle i riktig retning og rekkefølge
2. ved å slå egen kule slik at den treffer en av de tre kulene til motstanderen. Man får da to ekstra slag (se nedenfor).

Bøylenes rekkefølge

Den blå bøylen skal settes på plass 1, og den røde på plass 6. Dette er den siste bøylen som skal passeres. Rekkefølgen bøylene skal passeres i, er angitt i diagrammet.

Hver kule må score de seks bøylepoengene i riktig rekkefølge og i riktig retning først. Deretter får du ett poeng ved å treffe pinnen. Det første laget som scorer 14 poeng, har vunnet.

Spillets start

Man slår krone og mynt. Vinneren får velge om man vil begynne eller ikke. Taperen får velge farge på kulene (rød/gul eller blå/sort). Det er ikke nødvendigvis noen fordel å starte først. Spillet starter 1 m inn fra banegrensen foran første bøyle (startpunktet), altså 2,5 m fra den. Spilleren som skal begynne, spiller en av sine kuler inn på banen fra startpunktet. Deretter spiller det andre laget sin første kule. Man har mulighet til å score ekstraslag med en gang.

De fire første turene

Alle fire kulene må spilles inn på banen på de fire første turene. For eksempel, hvis rød kule spilles inn først, må neste tur slåes av sort eller blå. Om det er blå kule som så spilles inn, må den neste turen være gul. Den siste blir da sort.

Etter de fire første turene

Når det er din tur må du først velge hvilken kule som skal spilles. Har du f.eks. rød/gul, kan du nå velge å spille rød eller gul kule. Det er kun den kulen du velger som skal treffes av kølla. En tur består av ett enkelt slag, om du da ikke får ekstra- slag.

Hva du gjør om du får to ekstra slag

Hvis du slår din kule slik at den treffer en av de tre andre kulene, får du to ekstra slag.

Det første av disse to ekstra slagene, krokketslaget (the cro- quet shot) må tas i kontakt med kulen som ble truffet. Dette gjøres på følgende måte: Du plukker opp din egen kule og plasserer den hvor som helst inntil kulen som ble truffet. Så slår du din egen kule, men du kan treffe den andre slik at den beveger seg. Dette gjør at du kan flytte den andre kulen dit du vil (selv om det ikke alltid går slik ...).

Det andre ekstraslaget, oppfølgingsslaget (the continuation shot), blir spilt fra der din egen kule ligger. Etter å ha scoret et bøylepoeng kan du på nytt skaffe deg to ekstra slag ved å treffe en av de tre andre kulene. På denne måten kan gode spillere ta mange poeng på en enkelt tur.

Mer om ekstraslag

I starten av din tur kan du treffe en av de tre kulene kun en enkelt gang for å få to ekstraslag. Men går du gjennom en bøyle først, kan du treffe en av de tre kulene nok en gang.

Ekstraslag kan ikke samles opp. Om du for eksempel scorer et bøylepoeng, og i det samme slaget treffer en annen kule, skal du umiddelbart slå ditt krokketslag (slaget hvor de to kulene er i kontakt med hverandre), og vil kun få ett oppfølgingsslag.

Kule av banen

Dersom en av kulene kommer utenfor banen, skal den plasseres 1 m inn fra kanten av det punktet der den passerte grensen. Den kan deretter spilles uten straff.

Om en kule ligger mindre enn 1 m fra grensen på slutten av en tur, skal den flyttes slik at den er 1 m fra grensen.

Mer om bøylepoeng

Et bøylepoeng er gyldig når hele kulen har passert HELE spillesiden av bøylen.

Slå kulen med klubben

Du må slå kulen med en av kortsidene til klubbehodet. Du har ikke lov til å flytte på bøyler eller pinnen for å slå. Det er ikke tillatt å sette foten på kulen, eller i det hele tatt å berøre en kule med foten. Mange nordmenn har spilt norsk krokket med en fot tungt plassert på egen kule, slik at man kan «kline til» og slå en annens kule ut i geografien. Dette er altså ikke lov (og heller ikke så veldig moro for andre enn den som slår).

Avslutning og kåring av vinner

Det laget som scorer seks bøylepoeng og ett pinnepoeng med begge sine kuler, har vunnet. Ofte vil man ta et krokketslag på sin partners kule (eller egen, om man spiller to personer med to kuler hver) i nærheten av pinnen. Legg kulene slik at du med ditt krokketslag treffer din partners kule, og den igjen treffer pinnen. Deretter slår du ditt oppfølgingsslag slik at din kule treffer pinnen. En kule som har scoret de seks bøylepoengene i riktig rekkefølge og til slutt truffet pinnen, fjernes fra banen.

Å spille double

Det er to måter å spille double på. Det vanligste er at begge spillerne på et lag har hver sin kule. De velger så hvem som skal spille sin kule først når det er deres tur. Den andre måten å spille double på er å la spillerne på et lag slå annethvert slag. På denne måten blir spillerne på laget mer involvert.

Å spille med 6 spillere

Hvis det er seks spillere med, spiller man med to lag á tre spillere. Det laget som først har scoret alle bøylepoengene og truffet pinnen med alle sine tre kuler, har vunnet. Man har da scoret 21 poeng.

 

Golf krokket
Golf krokket er en enklere versjon å forstå, men krever allikevel taktisk kunnskap, dømmekraft og ferdigheter. Kampene spilles som single eller double, men i alle fall spilles alltid blå og svart kule mot rød og gul kule. I single bruker hver spiller begge kulene, i double en kule hver. Hensikten med spillet er å la en av kulene på ens side passere gjennom den neste bøylen som står for tur (starter med bøyle 1). Hvis man gjør dette først scorer man et bøylepoeng. Kamper spilles gjerne som best av totalt 13 poeng, så den første til 7 poeng erklæres som vinner.

Kulene spilles ut på banen en av gangen, alternativt fra hver side, fra det fjerde hjørnet (det med det gule flagget, se dia- grammet). Spillerekkefølgen, blå, rød, svart og gul må følges strengt gjennom spillet. Vanligvis er det kun tre slag som kommer til anvendelse, legge seg i stilling, gå igjennom en bøyle eller slå motstanderen vekk.

Hvis man treffer en annen kule får man ikke noe ekstra slag, og alle kuler spilles fra der de ligger, unntatt dersom en går ut av banen. Denne skal plasseres på banegrensen. Så snart et bøylepoeng har blitt scoret, fortsetter spillet om neste bøyle som står for tur, idet man beholder samme spillerekkefølge.

SE VÅRT STORE UTVALG CROQUET HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Populære croquetsett

Croquet Proffsett (4-6 spillere) | Vår bestselger!-Croquet sett-Uber Games-6-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet Proffsett (4-6 spillere) | Vår bestselger!
SalgsprisFra 1 959 kr Ordinær pris2 799 kr
Croquet Family | Familie-krokket-Croquet sett-Uber Games-Komplett sett seks pers-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet Family | Familie-krokket
SalgsprisFra 1 599 kr

Croquet-sett og tilbehør

Se alle 👉
840 kr rabatt
Croquet Proffsett (4-6 spillere) | Vår bestselger!-Croquet sett-Uber Games-6-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet Proffsett (4-6 spillere) | Vår bestselger!
SalgsprisFra 1 959 kr Ordinær pris2 799 kr
950 kr rabatt
Croquet Garden | Hagekrokket-Croquet sett-Uber Games-6 pers komplett sett-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet Garden | Hagekrokket
SalgsprisFra 2 199 kr Ordinær pris3 149 kr
1 620 kr rabatt
Croquet Executive | Executive krokketsett-Croquet sett-Uber Games-Komplett sett seks pers-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet Executive | Executive krokketsett
SalgsprisFra 3 779 kr Ordinær pris5 399 kr
Croquet Family | Familie-krokket-Croquet sett-Uber Games-Komplett sett seks pers-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet Family | Familie-krokket
SalgsprisFra 1 599 kr
Croquet JUNIOR Executive-Utespill-Uber Games-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet JUNIOR Executive
Salgspris1 995 kr
Croquet | krokketkuler-Croquet kuler-Uber Games-Kompositt-340g-Primærfarger: blå/rød/sort/gul-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet | krokketkuler
SalgsprisFra 399 kr
Croquet oppbevaring-Croquet tilbehør-Uber Games-Krokket-tralle til 6 spillere-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet oppbevaring
SalgsprisFra 399 kr
Croquet | krokketkølle-Croquet køller-Uber Games-Family-61-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet | krokketkølle
SalgsprisFra 249 kr
Croquet bøyler | Krokketbøyler-Croquet tilbehør-Uber Games-12mm-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet bøyler | Krokketbøyler
SalgsprisFra 749 kr
Croquet senterpinne-Croquet tilbehør-Uber Games-4-Kvalitetstid AS
Uber Games Croquet senterpinne
SalgsprisFra 129 kr