Sjoelbak (jakkolo) spilleregler - slik spiller du sjoelbak

Spilleregler for Sjoelbak

- også kjent som nederlandsk Shuffleboard og Jakkolo


Hva er Sjoelbak?

Sjoelbak er et nederlandsk spill som kan minne om shuffleboard. Spillet har de siste år blitt veldig populært i Tyskland (hvor det kalles Jakkolo), samt resten av Europa og er nå på full fart inn i Skandinavia! 

Spillet kommer i flere størrelser, og noen modeller er sammenleggbare slik at de enkelt kan settes opp og ryddes bort igjen. Passer for barn og voksne i alle aldre!

Sjoelbak spilles på et to meter langt bord.

Målet med spillet

Målet er å sende brikkene over bordplaten og inn gjennom en av de fire små åpningene på den andre siden av bordet. Hver åpning leder til et egen “poengrom”, som har en fastsatt verdi. Hver spiller får 30 brikker, og har 3 runder per sett til å sende så mange brikker inn i poengrommene som mulig. Portene er merket 2,3,4,1 fra venstre til høyre, dette angir poengene man får for det respektive mål.   

Hvordan vinner man?

En kamp består vanligvis av enten 5, 10 eller 20 runder, og summen fra alle rundene summeres for å bestemme vinneren av kampen.

Hvordan spiller man Sjoelbak?

I første runde skal spiller 1 sende avgårde ALLE 30 brikker, en etter en. Etter at alle brikkene er sendt ut, får spilleren de brikkene som ligger utenfor poengrommene tilbake, mens brikkene som ligger inne i målene blir liggende. Det er vanlig å stable disse helt bakerst i sitt respektive rom slik at det er plass til nye brikker, men brikkene skal altså ikke fjernes, da de skal brukes til å regne sammen poengene på slutten av runden.

Så sender spiller 1 avgårde de brikkene han/hun fikk i retur på nytt. Når alle brikkene er sendt, får han/hun de brikkene som ikke har landet i poengrommene tilbake og har en siste runde til å prøve.

Når spiller 1 har sendt avgårde sine brikker for tredje gang, telles poengene sammen, og brikkene gis videre til neste deltaker. 

Poengfordeling i Sjoelbak

Poengboksene er merket med tallene 2,3,4,1 fra venstre til høyre, dette angir poengene man får for respektive boksene. Når en spiller fyller hver av de fire boksene i ett sett, får man doblet poengene sine. Man kan derfor, ved å sende én brikke i hver boks, få 20 poeng på fire brikker (2*(2+3+4+1)=20).

Slik teller du poeng i Sjoelbak:

For hvert sett med fire brikker (en i hver poengrom), blir 20 poeng tildelt (dvs. 1 + 2 + 3 + 4 doblet). Etter at alle firer-sett er fjernet og talt, viser eventuelle gjenværende brikker beløpet vist på målrommet sitt.

Eksempel:

9 brikker i rom 2, 5 brikker i rom 3, 7 brikker i rom 4, 5 brikker i rom 1.

5 komplette sett med 4 brikker gir 100 poeng. 4 ekstra i rom 2 scorer 8. 2 ekstra i felt 4 scorer 8. Totalt poeng er 116 poeng.

Maksimal score i en omgang er derfor 148 poeng = (20 X 7) + (2 X 4)

Sjoelbak konkurranseregler

Konkurransekampene består vanligvis av enten 5, 10 eller 20 spill, og summen fra alle spillene summeres for å bestemme vinneren av kampen. Hvert spill spilles på et nytt brett og de forskjellige karakteristikkene til hvert brett gjør det svært vanskelig å holde scoring konsekvent. For å gjøre det enklere, er det mulig å bruke fem treningsrunder på et brett før spillet startes.

Vi har laget en liten videosnutt om hvordan du spiller sjoelbak her; 

 

Høres gøy ut?

Det er det! Om du tenker "Dette MÅÅÅ jeg bare ha!" finner du et stort utvalg Sjoelbak her. 

Lykke til fra alle oss i kvalitetstid.no!

Du kan laste ned spillereglene her.  

 

Populære sjoelbak

Sjoelbak/Jakkolo HS-40 | 2 meter-Sjoelbak-Heemskerk-Kvalitetstid AS
Heemskerk Sjoelbak/Jakkolo HS-40 | 2 meter
Salgspris3 899 kr
Sjoelbak/Jakkolo | 2 meter-Sjoelbak-Engelhart-Kvalitetstid AS
Engelhart Sjoelbak/Jakkolo | 2 meter
Salgspris2 299 kr

Sjoelbak og tilbehør

Se alle 👉
Sjoelbak/Jakkolo | 2 meter-Sjoelbak-Engelhart-Kvalitetstid AS
Engelhart Sjoelbak/Jakkolo | 2 meter
Salgspris2 299 kr
Curling & Shuffleboard-Curling & Shuffleboard-Engelhart-Kvalitetstid AS
Engelhart Curling & Shuffleboard
Salgspris799 kr
Sjoelbak/Jakkolo HS-30 | 2 meter-Sjoelbak-Heemskerk-Kvalitetstid AS
Heemskerk Sjoelbak/Jakkolo HS-30 | 2 meter
Salgspris3 299 kr
Sjoelbak/Jakkolo HS-40 | 2 meter-Sjoelbak-Heemskerk-Kvalitetstid AS
Heemskerk Sjoelbak/Jakkolo HS-40 | 2 meter
Salgspris3 899 kr
Sjoelbak/Jakkolo MINI | Magnetisk-Sjoelbak-Engelhart-FARM-Kvalitetstid AS
Engelhart Sjoelbak/Jakkolo MINI | Magnetisk
Salgspris899 kr