Carrom og couronne - vi forklarer deg forskjellene

Carrom og couronne (også kalt kurong/kurrong) er begge biljard-inspirerte bordspill for to eller fire spillere der både navnene og utformelsen av spillebrettet er ganske like, og mange lar seg naturlig nok forvirre. Likevel er det to ulike uke spill, med ulike regler, utstyr og opprinnelse. Her gir vi deg en enkel oversikt over forskjellene mellom de to.


Opprinnelse og historie
Carrom: Carrom er et populært bordspill som har opprinnelse i det indiske subkontinentet. Det antas å ha blitt spilt i ulike former i flere århundrer. Spillet fikk stor popularitet i India, Pakistan, Bangladesh og nærliggende land. Det blir ofte spilt hjemme, i klubber og sosiale sammenkomster.
Couronne: Couronne er et spill som opprinnelig stammer fra Europa, spesielt Frankrike. Det har blitt spilt i flere århundrer og betraktes som et tradisjonelt pub- eller barspill i mange europeiske land. Couronne var spesielt populært på 70-tallet her hjemme i Norge. 

Utstyr:
Carrom: Carrom-brett er typisk firkantede, og spilloverflaten er jevn med markerte linjer og lommer i hjørnene. Spillet spilles med små carrom-brikker (også kalt mynter) og en striker, vanligvis laget av tre.
Couronne: Couronne-brett er firkantede og med en polert treoverflate med markerte scoringsområder. Pucker eller skiver som brukes i Couronne, er tyngre og blir skjøvet ved hjelp av køer.

Gameplay
Carrom: Carrom er et såkalt 'knipsespill' som spilles på en rektangulært brett med lommer i hvert hjørne. Spillerne bruker en striker for å knipse og treffe sine egne brikker (carrom-brikker) i lommene mens de prøver å unngå motstanderens brikker. Målet er å score poeng ved å putte alle sine egne brikker og dronningbrikken i lommene

Utfyllende spilleregler for carrom her.

Couronne: Couronne spilles på en rektangulær trebrett og spillerne bruker køer i tre for å skyve skiver (couronne-brikker) over brettet mot scoringsområdet og lommene. Målet er å få alle sine 8 brikker ned i hullene før motstanderne. 

Utfyllende spilleregler for couronne her. 


Oppsummert er Carrom og Couronne forskjellige bordspill med ulik opprinnelse, gameplaymekanikk, utstyr og kulturell sammenheng. Mens Carrom er mer utbredt i Sør-Asiatiske land, har Couronne røtter i europeiske tradisjoner. Både carrom og couronne er spill som enkelt kan spilles hvor som helst. Plasser det for eksempel på ute på hagebordet når det er fint vær, eller rydd plass på spisebordet eller stuebordet i den kalde årstiden eller når det regner. Du får også praktiske stativ og understell til både carrom og couronne. Er du nyskjerrig på å teste ut et av disse spillene så finner du utvalget her

Alle nyheter

Se alle