Deck Shuffleboard: Hva er det og hvordan spille?

Deck Shuffleboard har de siste årene blitt et veldig populært utendørs spill i Norge, og noe vi lenge har hatt lyst til å teste ut. Det krever endel meter på bakkenivå, men bortsett fra det trengs det ingen forkunnskaper eller ferdigheter. Deck Shuffleboard er et spill som kan spilles av både unge og eldre, og er både morsomt og ekstremt avhengighetsskapende!

Hva er Deck Shuffleboard?

Kort forklart er Deck Shuffleboard et spill hvor du benytter vektede «køer» til å skyve/støte fargede disker nedover en oppmerket lang, smal bane. Hensikten er å få diskene til å lande innenfor en angitt poengsone på andre siden av banen. Den med høyest poengsum etter et gitt antall runder (vanligvis åtte runder) vinner spillet. 

 

Hvordan spille Deck Shuffleboard?

Spillbrettet består av en lang smal bane med et poengdiagram i hver ende. Poengdiagrammet er delt inn i en pyramide med seks scoringssoner som har følgende verdier: 10, 8, 8, 7, 7 og -10. Diskene i seg selv har to kontrastfarger (vanligvis gule og svarte), og hver farge tilhører en spiller eller et lag.

Start med alle 8 diskene i -10 området. De fire gule diskene skal ligger til høyre for pyramidestreken i midten mens de fire sorte skal ligge til venstre. Gul starter og man tar annet hvert støt. For å støte, skyv disken med køen, i en lang, rolig bevegelse. Bli med ett eller to skritt fram slik at bevegelsen kommer fra hele kroppen.

Etter å ha blitt spilt alle åtte disker (fire per lag, på omgang) fra den ene enden av banen (kalles en ramme), blir poengsummene til hvert lag/spller talt opp. Hvis en disk er helt innenfor en scoringsone uten å berøre (overlappe) noen del av grenselinjen til sonen, er denne godkjent, og tilhørende soneverdi blir lagt til spillers poengsum. Diskene må ligge helt inne i poengsonen, uten å være nær noen poengstreker, for at det skal bli et gjeldende poeng.

Disker som ikke rekker frem til den borteste dødlinja (den hvite streken på midten av banen) tas ut av spillet med en gang, slik at den ikke sperrer for neste spiller.

Begge spillerne/lagene sine godkjente disker legges til i sine respektive poengsummer. I neste omgang er det den andre spilleren/laget som starter, slik at det fordelaktige siste skuddet veksler mellom spillerne. Da skal de gule diskene ligge til venstre for pyramidestreken i midten og de sorte diskene ligge til høyre.Vinneren av spillet kan være den første til å oppnå en total avgjort eller kan være den høyere poengsummen etter å ha spilt et visst antall rammer (en ramme er det samme som en runde, f.eks. 8, 12 eller 16). Det er også det første til 75 poeng poenget.

 

Litt Shuffleboard-strategi

I Deck-Shuffleboard kan du enten prøve å score poeng, forhindre motstanderen i å score poeng, eller selvfølgelig: en blanding av de to. Du skal selvfølgelig forsøke å score poeng med dine egen disker, men du må også beskytte poengdiskene dine eller prøve å støte ut motstanderens poengdisker for å hindre motstanderen i å ta poeng. Forsøk så godt du kan å unngå å ende på kjøkkenet (-10 sonen), men prøv for all del å klinke motstanderen din ned dit!

Den grunnleggende strategien innebærer både angrep og forsvar. Hvis det er din tur å skyte først, er du automatisk på defensiven, fordi motstanderen har det siste skuddet i denne runden (kalt rammen).

Eksempelvis:

Hvis du setter det første skuddet ditt i målområdet, vil motstanderen forsøke å støtet den bort, og hvis du da scorer med det andre skuddet ditt, vil det samme skje til du har brukt det siste skuddet ditt, hvorpå motstanderen din vil slå den siste disken din av og sannsynligvis score selv. For å bekjempe dette kan du bruke en strategi for å blokkere diskene dine. Dette gjøres ved å legge opp ditt første skudd som en forsvarsdisk, slik at det blokkerer motstanderen fra den delen av scoringsområdet.  I det andre skuddet ditt, kan du da støte disken inn bak din første forsvarsdisk, og være beskyttet mot at motstanderen din kan ikke slå deg direkte ut.

 

Et lite tips avslutningsvis: 

Tenk før hvert skudd. Kunsten er å kombinere strategi og taktikk med et godt sikte og god krafttilpasning. Lykke til!

Lyst til å prøve selv?

Du finner vårt store utvalg Deck Shuffleboard her.

 

Populære Deck Shuffleboard

Pakke | Deluxe Deck Shuffleboard-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Deluxe Deck Shuffleboard
Salgspris54 999 kr
Pakke | Compact Euro | Poly Court-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Compact Euro Bane | Poly Court
Salgspris36 499 kr
Pakke | Maxi Roll-out-Sport-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Maxi Roll-out
Salgspris27 499 kr

Alle Deck Shuffleboards

Se alle 👉
Pakke | Deluxe Deck Shuffleboard-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Deluxe Deck Shuffleboard
Salgspris54 999 kr
Compact Euro Bane-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Compact Euro Bane | Poly Court
Salgspris31 249 kr
Euro bane-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Euro bane
Salgspris39 999 kr
Pakke | Compact Euro | Poly Court-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Compact Euro Bane | Poly Court
Salgspris36 499 kr
Deluxe Deck Shuffleboard bane-Deck Shuffleboard-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Deluxe Deck Shuffleboard bane
Salgspris49 999 kr
Pakke | Maxi Roll-out-Sport-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Maxi Roll-out
Salgspris27 499 kr
Pakke | Mini Roll-out-Sport-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Mini Roll-out
Salgspris12 749 kr
Pakke | Euro-Sport-Norfolk-Kvalitetstid AS
Norfolk Pakke | Euro Deck Shuffleboard
Salgspris45 749 kr