Dilla på dart - spilleregler

Dart er jo en profesjonell sport, men de fleste av oss forbinder kanskje dart med engelsk puber og dunkel belysning. Vel, ikke nå lenger. Dartspillet er på full fart tilbake i de norske hjem, og har på kort tid blitt et av våre bestselgende innespill.

Dart er opprinnelig et engelsk spill, som oppsto som et øvelsesspill for spydkasting. Selv om dert oppsto blant arbeiderklassen, ble spillet fort populært blant alle samfunnslag, og selv den engelske kongen George VI og hans Elizabeth er avbildet mens de spilte dart.

Dart utviklet seg fra «nærmest blinken» til å ha mer finurlige treffsoner og poengberegning, og fra pil og bue til små håndholdte kastepiler.

Spillets popularitet bredte seg raskt, og er nå å finne spesielt i Skandinavia, Nederland, Storbritannia og i USA. 

Hvordan spiller man dart?

Dart er et spill hvor deltakerne kaster piler mot en rund måltavle. Måltavlen er inndelt i ringer og seksjoner som gir bestemte poeng. Normalt spiller to spillere mot hverandre, men man kan også dele opp i par eller lag med flere deltakere, der spillerne kaster hver sin gang. 

En kamp består vanligvis av flere omganger (leg), dvs. den første som vinner 3 leg har vunnet kampen. 

 • Avstanden mellom spiller og dartskive skal være 237 cm.
 • Senter på dartskiven skal henge 173 cm over gulvet.

Poengtavlen i dart


Dartskiven er inndelt i flere seksjoner. Enkel, dobbel, trippel og bulls eye.

 • Bulls eye: Den røde sirkelen i midten av målskiven. Gir 50 poeng.
 • Bull // Green bull: Den grønne sirkelen på utsiden av Bulls eye. Grønn bull gir 25 poeng. 
 • Enkelt felt: Dette er de store feltene med hvit og svart bakgrunn. Enkel betyr at du får den poengsummen du lander på.
 • Dobbelt felt: Dette er det ytre fargefeltet på målskiven, med vekslende grønn og rød farge. Treffer du her får dobler du poenget til dette kastet.
 • Trippelt felt: Dette er det midterste fargefeltet på målskiven, mellom Bulls Eye og Dobbelt felt. Treffer du trippel ganger du poengene du fikk for dette kastet med tre.

Det finnes flere spillvarianter av darts

De aller fleste spilles ved at hver deltaker kaster tre piler mot skiven per omgang.

Det vanligste spillet er 501. I 501 starter hver spiller med 501 poeng, og summen av treffpoeng pr omgang trekkes så fra. Målet er å komme ned i akkurat 0 poeng, og den siste tellende pilen må være en dobbel, som vil si at den må stå i skivens ytterste sektor.

Noen huskeregler i dart:

 • Om pilen du kaster får utsprett, eller faller ned fra målskiven, blir det ikke poeng for dette kastet - og en kan heller ikke kaste om igjen. I turneringer så er det ofte en 5 sekunders regel. Regelen sier at pilen må sitte i dartskiven 5 sekunder etter at siste pilen er kastet for at det er tellende score.
 • Du må aldri flytte foten over kastelinjen, gjør du dette teller ikke poengene dine for denne omgangen.
 • Du skal alltid fjerne dine egne piler etter at du har kastet alle tre piler.
 • Du kan når som helst sjekke hvor pilen står i dartskiven, men du har ikke lov til å røre pilen som sitter i dartskiven før du har kastet alle 3 pilene. 

 Interessert i å prøve ut Dart?

Se vårt store utvalg dartskiver, dartpiler og tilbehør her!

Populære couronnebord

Dart og dart-tilbehør

Se alle 👉