Mikado Spilleregler

Mikado (tømmervase) spilleregler

Mikado eller tømmervase som det kalles på norsk,  kan spilles av 2 – 4 deltakere i alle aldre. Barn fra 3-4 år og oppover får utviklet sine motoriske ferdigheter på en gøyal måte, og spillet stiller krav til både koordinsjon, konsentrasjon og nøyaktighet. Mikado er morsomt og spennende også for voksne, så både foreldre og besteforeldre kan ha det gøy sammen med barna.

Mikado består av en bunke med 33 store trepinner som slippes tilfeldig ned på terrassen eller på et annet jevnt underlag. Spillerne skal så etter tur plukke opp en og en pinne uten at noen av de andre pinnene beveger seg. Pinnene gir forskjellige poengtall, alt etter hvilken farge de har. Deltakerne blir først enige om hvilken rekkefølge de skal spille i. Første spiller begynner med å blande pinnene og holde alle samlet loddrett i en bunt med spissene mot underlaget. Deretter slipper han dem slik at alle blir liggende i en haug. Jo mer rotete pinnene legger seg, jo mer utfordrende blir spillet.

Spilleren forsøker så å fjerne en og en pinne av gangen, uten at noen av de andre pinnene beveger seg. Spillerne bruker fingrene til å plukke dem opp, men har lov til å benytte en av de pinnene som han allerede har fått opp, til hjelp for å få opp de neste. De pinnene han klarer å fjerne, samler han i sin egen haug.

Straks en eller flere av de andre pinnene i haugen rører seg, blir det nestemanns tur. Når han ikke klarer å få opp flere, går turen videre til neste spiller, og slik fortsetter det i flere runder til alle pinnene er fjernet fra haugen.

Når omgangen er slutt, teller alle spillerne sine poenger sammen. Den som har fått flest poeng, har vunnet.

Pinnene gir poeng etter flg. skala:

  • blå: 5 poeng
  • grønne: 5 poeng
  • rød: 10 poeng
  • sort: 50 poeng

Lykke til! 

Du kan laste ned spillereglene her. 

Mikado

Jumbo Mikado - 80 cm-Gigantspill-Engelhart-Kvalitetstid AS
Engelhart Jumbo Mikado | 80 cm
Salgspris299 kr
Mikado-Mikado-Engelhart-Kvalitetstid AS
Engelhart Mikado
Salgspris99 kr

Andre populære hagespill

Se alle 👉