Verdens vanskeligste brettspill - tar du utfordringen?

Go, som sies at har flere permutasjoner enn det er atomer i universet, antas å være det vanskeligste brettspillet i verden. Go er et brettspill for to personer der det gjelder å kontrollere områder ved å stenge inne ledige punkter med egne brikker, samt å omringe motstanderens brikker på samme måten og fjerne de fra brettet. Selv om Go spilles etter enkle prinsipper, kreves det stor dyktighet for å bli en mester i spillet. Sammenlignet med sjakk har Go både et større brett med større spillerom, lengre spilltid og i gjennomsnitt mange flere alternativer å vurdere per trekk. Det kinesiske spillet har blitt spilt i tusenvis av år og er et av verdens eldste og mest populære strategispill. Go spilles med 181 svarte og 180 hvite brikker som kalles steiner. Brettet har 19 vannrette og 19 loddrette linjer som danner 361 krysningspunkter.

Hvordan avgjøres vinneren i Go?
Vinneren av spillet bestemmes ved å telle det totale antallet territorier kontrollert av hver spiller på slutten av spillet. Spilleren med mer territorium vinner.

Hvordan er brettet og brikkene (steinene) organisert i Go?
Brettet er et rutenett med 19x19 kryss, og hver spiller har en ubegrenset tilførsel av steiner i deres farge (svart eller hvit). Steinene plasseres på kryssene for å markere territorium og fange motstanderens steiner.

Hva er en "fangst" i Go?
En fangst i Go skjer når en spiller omgir en eller flere av motstanderens steiner med sine egne steiner, og gir ingen friheter (tomme skjæringspunkter) for motstanderens steiner. De omringede steinene fjernes deretter fra brettet.

Hva er en "frihet" i Go?
En frihet i Go er et tomt veikryss ved siden av en stein. Stones in Go trenger friheter for å forbli på brettet og unngå fangst.

Hva er en "ko" i Go?
En ko in Go er en situasjon der en spiller ikke umiddelbart kan gjenerobre en stein som nettopp har blitt fanget av den andre spilleren. Ko-regelen eksisterer for å forhindre repeterende sekvenser og sikre at spillet spilles til en konklusjon.

Hva er et "pass" i Go?
En pasning i Go er et trekk der en spiller bestemmer seg for ikke å legge en stein på brettet. Det brukes ofte som et strategisk trekk for å signalisere slutten av spillet eller for å gi tilbake kontrollen over spillet til motstanderen.

Enten du kjenner til spillet fra før, eller kanskje nettopp fått øynene opp for Go etter den koreanske Netflix-satsingen "The Glory" rullet over skjermene i vinter spør vi deg: Tar du utfordringen?

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert