Hvordan spille sjakk? Spillereglene for sjakk finner du her

Sjakk er et tospiller-strategispill som spilles på et 8x8 rutenett kalt et sjakkbrett. Spillet innebærer å flytte ulike typer brikker med spesifikke regler for å sette motstanderens konge i sjakk matt. Sjakk krever taktisk tenkning, planlegging og evnen til å forutse motstanderens trekk. Spillet har en dyp historie og en stor mengde strategiske muligheter, noe som gjør det til et tidløst og utfordrende spill for spillere i alle aldre og nivåer. Her er en generell oversikt over reglene i sjakk:

Sjakkbrettet og oppsett
Brettet: sjakkbrettet består av 64 ruter arrangert i en 8x8 rutenett.
Brikkene: hver spiller starter med 16 brikker: én konge, én dronning, to tårn, to springere, to løpere og åtte bønder.
Oppsettet: brikkene plasseres på brettet i en spesifikk oppstilling, med tårnene i hjørnene, springerne ved siden av dem, løperne ved siden av springerne, dronningen på sin egen farge og kongen ved siden av dronningen.


Brikkenes bevegelse
Kongen:
Beveger seg én rute i hvilken som helst retning.
Dronningen: Beveger seg diagonalt, horisontalt eller vertikalt et hvilket som helst antall ruter.
Tårnet: Beveger seg horisontalt eller vertikalt et hvilket som helst antall ruter.
Løperen: Beveger seg diagonalt et hvilket som helst antall ruter.
Springeren (også kalt hesten): Beveger seg i en L-form: to ruter i én retning (horisontalt eller vertikalt) og deretter én rute vinkelrett på den retningen, eller omvendt.
Bonden: Beveger seg én rute fremover, men fanger diagonalt. På sitt første trekk kan en bonde bevege seg to ruter fremover. Bønder kan også forvandles til en hvilken som helst annen brikke (unntatt kongen) når de når åttende rad.

Spesielle trekk
Rokade: Dette trekket involverer kongen og et tårn. Kongen flytter to ruter mot tårnet, og tårnet flytter til ruten ved siden av kongen. Rokade kan bare gjøres hvis verken kongen eller tårnet har beveget seg tidligere, det er ingen brikker mellom dem, og kongen ikke er i sjakk.
En passant: Hvis en bonde beveger seg to ruter fremover fra sin startposisjon og lander ved siden av en motstanders bonde, har motstanderen muligheten til å fange den første bonden som om den bare hadde beveget seg én rute.
Bonde forvandling: Når en bonde når åttende rad, kan den forvandles til en hvilken som helst annen brikke (unntatt kongen), vanligvis en dronning.

Mål
Hovedmålet er å sette motstanderens konge i sjakk matt. Dette betyr å plassere motstanderens konge i en posisjon der den er truet og ikke kan flytte til noen lovlige ruter. Spillet kan også ende i remis (uavgjort) ved patt (når en spiller ikke har lovlige trekk men ikke er i sjakk), eller hvis samme stilling gjentas tre ganger (tre-ganger gjentakelse).

Begrepene 'sjakk' og 'sjakk matt'
Sjakk: Når en konge er truet og i en posisjon hvor den kan bli fanget, er den i sjakk. Spilleren må gjøre et trekk for å få kongen ut av sjakk.
Sjakk matt: Når en spillers konge er i 'sjakk', og det ikke er noe lovlige trekk som kan fjerne trusselen, er spillet over, og den spilleren er såkalt 'sjakk matt', noe som resulterer i at den andre spilleren vinner.

Dette er de grunnleggende reglene i sjakk. Spillets kompleksitet oppstår fra de intrikate interaksjonene mellom forskjellige brikker, strategier og taktikker.

Populære sjakksett

Sjakksett | Ambassador-Bordspill-Sunrise Chess-Kvalitetstid AS
Sunrise Chess Sjakksett | Ambassador
Salgspris1 699 kr
Komplett sjakksett | Official World Chess Championship Set - Academy Edition-Sjakk-World Chess-Kvalitetstid AS
World Chess Komplett sjakksett | Official World Chess Champ...
Salgspris525 kr Ordinær pris749 kr

Alle sjakksett, brett, brikker og tilbehør

Se alle 👉