Skygge for solen? Ly for regnet? Innramming av utemiljøet? En parasoll er ikke bare et symbol på sol og sommer: med riktig planlegging kan du få mye ut av en parasoll. Etter å ha lest dette innlegget håper vi du vil ha et godt grunnlag for å gjøre ditt neste parasollkjøp!
Hva er formålet med parasollen?
Skjerming av spiseplass? Lage et hyggelig miljø rundt lounge-møblementet? Skygge over solsengen? Ha alltid dette i bakhodet når du anskaffer din parasoll. Når du skal investere i en parasoll må du tenke på:
- Plassering: Hvor skal parasollen benyttes?
- Størrelse: Hvilken størrelse har jeg behov for?
- Form: Hvilken fasong passer i mitt miljø?
- Farge: Klassisk eller moderne?
- Sikkerhet: Vinden kan være lunefull - sørg for god forankring.
Astro fra Scolaro. Elegant, sidestilt modell hvor parasollen trekkes inn til masten når den tas ned. Vektene på foten er dekket av deres lakkerte boks i aluminium. Her er det plass til over 250kg vekt.
Plassering
Miljøet setter ofte begrensninger. Skal parasollen benyttes over et møblement må du først finne ut om parasollen bør ha sidestilt eller midtstilt stang. De sidestilte gir større fleksibilitet, men krever også bedre forankring mot vindkast. Dette betyr at de trenger tunge vekter og dermed er vanskelige å flytte når de først er kommet på plass. Midtstilte parasoller krever ikke like tung fot, og flere modeller kommer med praktiske hjul for å enkelt kunne flytte rundt på parasollen.
Om du vurderer å gå for en sidestilt parasoll, husk også at disse kommer i to forskjellige modeller; på noen trekkes parasollen helt inntil masten når den er lukket, mens andre lukker seg rett ned og henger ut fra selve masten.
Skal parasollen stå over et bord med stoler, velg en midtstilt parasoll med hevemekanisme, slik som Scolaros “telescopic”-modeller.
Dette betyr at du kan slå sammen parasollen uten at den kræsjer i møblementet - parasollstangen hever seg rett og slett når du slår den sammen.
Dette er mye brukt i restaurantnæringen, men blir stadig mer populært også i privatmarkedet.
PARASOLLER MED TELESKOPSTANG
STØRRELSE
Parasollen må passe til både formål og miljø. Skal parasollen benyttes sammen med et lite kafebord med to stoler? Et langbord med plass til 20?
Vi tilbyr parasoller som spenner fra 1,5 meter i diameter til veldig store på 8 meter. Men den vanligste størrelsen vi selger til private hjem i Kvalitetstid er 3*3m (firkantet) og 3.5m (rund). Husk at en parasoll på 3.5*3.5 er ganske stor, og krever et stort område for ikke å dominere for mye.
Et tips for enkelt å finne ut hvor stor parasoll som passer hos deg er å måle opp området du ønsker å dekke. Da ser du også hvor stor den vil bli.
Palladio. Den originale modellen til Scolaro. Etter 50 år, fremdeles en bestselger!
Form
Selv om det finnes noen merkelige fasonger, så er det stort sett de klassiske runde og kvadratiske modellene det går i. Vi ser også at rektangulære modeller kommer mer og mer, spesielt om parasollen skal benyttes over spisebord og man ønsker dekke å hele bordet.
Husk også å vurdere justeringsmuligheter, må parasollen kunne vinkles for å gi skygge til den lave ettermiddagssolen? Vinklede parasoller gir større valgmuligheter for solskjerming, men er også mere sårbarhet for vindkast.
Vi anbefaler alltid å lukke parasollen når du forlater området, eller om det begynner å blåser opp.
Du må også ta stilling til om du vil ha volanger (sideskjørt) eller ikke. De klassiske parasollene kommer gjerne med volanger, men om du foretrekker et stramt og moderne uttrykk anbefaler vi å gå for en uten. Husk også at volangene blafrer i vinden og kan gi en blafrelyd - noe som også utsatter dem for mye slitasje.
Farge
De store produsentene kan tilby et stort utvalg farger. Både Scolaro, Uhlmann, Balliu, Southsea Deckchairs og Alexander Rose, som Kvalitetstid AS representerer, har mange forskjellige farger og mønstre. Noe for enhver smak!
Standardfargene fra Scolaro. Natur/ecru er den vi selger mest av i Norge, da den passer godt inn i de fleste miljøer. I det siste har også sort blitt populært. I tillegg kan du få et enormt antall spesialfarger og mønstre. Om du er på jakt etter noe helt spesielt og unikt - ta kontakt med oss, så hjelper vi deg skreddersy en løsning.
Sikkerhet
Ikke noe å kimse av! Husk at en parasoll har et stort vindfang. De større parasollene har åpning i toppen for å sikre som gjør at vinden får slippe gjennom (men regnet holder seg ute), men det er uansett store krefter i sving. Forankring er derfor meget viktig. En midtstilt parasoll (altså stang i midten) krever mindre vekt enn en sidestilt. En rund, midtstilt parasoll på 2.5m klarer seg gjerne med en fot på 60 kg, mens en sidestilt på 3.5*3.5 meter kan gjerne har en fot med vekter på 250 kg. Om man bruker betongvekter, tilbyr noen modeller en lakkert spesialdesignet boks rundt, se for eksempel Scolaro Astro.
På store parasoller er det også mulig å støpe ned forankringen, slik at man slipper en stor parasollfot. Dette er en større jobb i forkant, men resultatet blir solid, trygt og ikke minst slipper man å ta opp plass på bakken til en stor parasollfot.
Sidestilt, kvadratisk parasoll uten volanger fra Uhlmann med nedstøpt fot.
Til slutt
Du har sikkert sett falmede og skjoldete parasoller, gjerne i utgangspunktet blå, men som nå kanskje er blitt lysegrå eller lilla? De er stort sett laget av polyester. Tåler ikke UV-stråling (og det er jo litt dumt når de skal stå i solen), de er brennbare (dumt ved grillplassen eller ved varmelampene) og er heller ikke så gode til å holde regnet ute (rett og slett vått når det regner).
Dersom du er ute etter en kvalitetsparasoll, må du passe på at den har duk av akryl, typisk 350g/kvm, noe som gir en solid og tykk membran. Disse falmer ikke, er vanntette, brenner ikke og holder seg fine år etter år. Parasollene fra Scolaro, Uhlmann og Southsea Deckchairs er alle laget av akryl. En parasoll av høy kvalitet har selvsagt også ribber og stang/mast av solid utførelse, gjerne kraftig, pulverlakkert aluminium eller et hardt treslag.
Lykke til med ditt parasollkjøp. Ta gjerne kontakt med oss i Kvalitetstid AS for råd og veiledning!